Page 10 - kisbiro-2022-01
P. 10
10 2022 január PÓCSMEGYERI KISBÍRÓ
Borszéki Ági nénire emlékezünk
Borszéki Ági néninek szívügye volt az egészséges táplálkozás, és hogy receptjeit
minél többen megismerhessék. A „Magyar konyha egészségesen” c. rovatában
éveken át szólította meg a „Kedves Háziasszonyokat”, ahol főleg régi, pócsmegye‐
ri recepteket osztott meg az olvasókkal. Receptjeit könyv formájában is összegyűj‐
tötte, Pócsmegyeri Konyhák I-II. kötetében. Mi azon szerencsések közé tarto‐
zunk, akik személyesen is kóstolhatták finom szendvicskrémjeit, süteményeit,
házi kenyereit.
Az alábbi receptekkel rá emlékezünk.
SZERKESZTŐSÉG
Magyar konyha végigvágom, majd a nyújtófát kihúzom Levesekbe használható tészták
belőle, és a tésztát megint kettévágom. A
egészségesen – két tésztát egymásra borítom, és jó éles Csipetke
késsel különböző formájúra vágom. Ha Egy rész szójalisztet két rész rétesliszttel
Tésztafélék nem levesbe főzöm, akkor az eljárás a kö‐ összekeverek, 1 tojást beleütök, enyhén
megsózom,éshakívánja,vízzeljókemény‐
vetkező.
Bő, enyhén sós vizet forralok. A tésztát be‐ re gyúrom. Kézzel elcsipkedem és a leves‐
ledobom, és megkeverem. Amikor feljön a be szórom. Csipetkét durumlisztből is
Agabonatöbbmint10ezeréveazemberi‐ víz tetejére, már kész is. Szűrőlapáttal kisze‐ szoktamkészíteni,deakkornemhasználok
ség fő tápanyagforrása. Minden szeme ér‐ dem, és langyos vízzel leöblítem. A jól le‐ hozzá tojást.
ték, ősidőktől fogva mindig felhasználták csöpögtetett tésztát lábasban, meleg olaj‐
az egész magot. A finomított termékek, ban vagy margarinban forgatom meg. Durumdara-galuska
mint a manapság szokásos fehér lisztek, Fontos, hogy az üzletekben vásárolt 1 tojást fölverek, 1,5 evőkanál durumdarát,
csak az előző évszázadban jelentek meg, és kiváló tojásnélküli olasz durum‐ és 1 kiskanál olajat hozzáadok. Enyhén
csak most ismertük fel, hogy ez tévedés tésztákat nem szabad főzni, inkább megsózom, apróra vágott zsázsával vagy
volt.Az1990-esévekelejétőlkezdünkvisz‐ csak a rizshez hasonlóan duzzasz‐ petrezselyemzölddel fűszerezem, majd fél
szatérni a helyes útra, ugyanis az egészsé‐ tom. Egy nagy fazékban sós vizet forralok, órát állni hagyom. Utána forrásban lévő le‐
ges konyha nem használ finomított lisztet, a tésztát beleszórom, esetleg 1 evőkanál vesbe szaggatom
és cukrot sem. Mindkettő csökkentett táp‐ olajat öntök bele. Ha a víz újból felforrt,
értékű termék. A fehér lisztből a búza rost‐ megkeverem, lefedem, és 1-2 percig forrni Eresztett tészta
anyagainak és vitaminjainak java részre hi‐ hagyom. Utána a tüzet elzárom. A fedőre Egy rész szójalisztet két rész rétesliszttel,
ányzik, ami különféle bélbetegségek még egy vastagabb konyharuhát is terítek, egy kevés sóval, meg vízzel hígra keverek,
előidézője lehet. Helyette szója-, graham, és a csomagoláson feltüntetett időpontig és villa fokán át vagy fakanállal kevergetve
rozs vagy durumlisztet, egyszóval teljes ki‐ (ami a tészta vastagságától függően 8-10 a forrásban lévő levesbe eresztem.
őrlésű liszteket használunk. Az ezekből sü‐ perc) állni, vagyis duzzadni hagyom. A
tött barna kenyér laktat, de kevésbé hizlal, megadott idő után lecsöpögtetem, és forró Galuska
és kiváló kiegészítője mindenféle zöldség‐ margarinon vagy étolajon megforgatom. 1tojást,1kiskanálolajat,csipetnyisót,annyi
nek, gyümölcsnek. Tésztát is ezekből a durumlisztteldolgozokössze,hogyközepes
lisztekből gyúrjunk, de ne önmagukban, Graham-lisztből készült tészta keménységű tésztát kapjak. Mokkáskanál
hanem rétesliszttel keverve. Így olcsóbb is, A durumlisztből készült tésztához hason‐ segítségével a forró levesbe szaggatom úgy,
mintha készen vennénk. lóankészítem,csak1kgGraham-liszthez2 hogy a kanalat mindig a forró levesbe már‐
evőkanál szójalisztet, 2 tojást, sót és annyi tom. Kb. 4 percig főzöm, ez alatt feljön a le‐
Durumlisztből készült tészta vizet gyúrok, hogy jól nyújtható tésztát vestetejére.Gyorsabbaművelet,hagaluska‐
25dekadurumlisztetegycsipetnyisóval,1 kapjak. szaggatónkeresztüljuttatjukalevesbe.
deci vízzel kemény tésztává gyúrok, majd
elfelezem. A két cipó tetejét egy kevés olaj‐ Réteslisztből készült tészta Reform májgaluska
jal megkenem, és így pihentetem. Készít‐ A durumlisztből készült tésztához hason‐ Egy tojást fölverek, majd hozzáadok 1 ap‐
hetem úgy is, hogy tojást adok hozzá, de lóan készítem, csak 1 rész szójalisztet és 2 róra-pépesre kapart csirkemájat, 2 kiskanál
akkor a vizet csökkentem. Pihentetés után rész réteslisztet használok hozzá. Úgy is zsemlemorzsát,meg1evőkanáldurumbú‐
egy-egy levél tésztát nyújtok ki belőle. Ki‐ csinálom,hogy1vagy2tojástannyiliszttel zadarát.Apróravágottzsázsával,1mokkás‐
csit szikkadni hagyom, majd enyhén meg‐ összegyúrok, amennyit felvesz. Ilyenkor kanál majoránnával, késhegynyi őrölt fe‐
lisztezem, a gyújtófára csavarom, középen só és víz nem kell bele. hér borssal fűszerezem. Jól összekeverem,