Page 10 - kisbiro-2022-01
P. 10

10 2022 január                                                                      PÓCSMEGYERI KISBÍRÓ


                   Borszéki Ági nénire emlékezünk





        Borszéki Ági néninek szívügye volt az egészséges táplálkozás, és hogy receptjeit
        minél többen megismerhessék. A „Magyar konyha egészségesen” c. rovatában
        éveken át szólította meg a „Kedves Háziasszonyokat”, ahol főleg régi, pócsmegye‐
        ri recepteket osztott meg az olvasókkal. Receptjeit könyv formájában is összegyűj‐
        tötte, Pócsmegyeri Konyhák I-II. kötetében. Mi azon szerencsések közé tarto‐
        zunk, akik személyesen is kóstolhatták finom szendvicskrémjeit, süteményeit,
        házi kenyereit.
        Az alábbi receptekkel rá emlékezünk.
                                                                  SZERKESZTŐSÉG


           Magyar konyha                    végigvágom, majd a nyújtófát kihúzom Levesekbe használható tészták
                                            belőle, és a tésztát megint kettévágom. A
           egészségesen –                   két tésztát egymásra borítom, és jó éles Csipetke
                                            késsel különböző formájúra vágom. Ha Egy rész szójalisztet két rész rétesliszttel
               Tésztafélék                  nem levesbe főzöm, akkor az eljárás a kö‐ összekeverek, 1 tojást beleütök, enyhén
                                                                                megsózom,éshakívánja,vízzeljókemény‐
                                            vetkező.
                                            Bő, enyhén sós vizet forralok. A tésztát be‐ re gyúrom. Kézzel elcsipkedem és a leves‐
                                            ledobom, és megkeverem. Amikor feljön a be szórom. Csipetkét durumlisztből is
        Agabonatöbbmint10ezeréveazemberi‐ víz tetejére, már kész is. Szűrőlapáttal kisze‐ szoktamkészíteni,deakkornemhasználok
        ség fő tápanyagforrása. Minden szeme ér‐ dem, és langyos vízzel leöblítem. A jól le‐ hozzá tojást.
        ték, ősidőktől fogva mindig felhasználták csöpögtetett tésztát lábasban, meleg olaj‐
        az egész magot. A finomított termékek, ban vagy margarinban forgatom meg.  Durumdara-galuska
        mint a manapság szokásos fehér lisztek, Fontos, hogy az üzletekben vásárolt 1 tojást fölverek, 1,5 evőkanál durumdarát,
        csak az előző évszázadban jelentek meg, és kiváló tojásnélküli olasz durum‐ és 1 kiskanál olajat hozzáadok. Enyhén
        csak most ismertük fel, hogy ez tévedés tésztákat nem szabad főzni, inkább megsózom, apróra vágott zsázsával vagy
        volt.Az1990-esévekelejétőlkezdünkvisz‐ csak a rizshez hasonlóan duzzasz‐ petrezselyemzölddel fűszerezem, majd fél
        szatérni a helyes útra, ugyanis az egészsé‐ tom. Egy nagy fazékban sós vizet forralok, órát állni hagyom. Utána forrásban lévő le‐
        ges konyha nem használ finomított lisztet, a tésztát beleszórom, esetleg 1 evőkanál vesbe szaggatom
        és cukrot sem. Mindkettő csökkentett táp‐ olajat öntök bele. Ha a víz újból felforrt,
        értékű termék. A fehér lisztből a búza rost‐ megkeverem, lefedem, és 1-2 percig forrni Eresztett tészta
        anyagainak és vitaminjainak java részre hi‐ hagyom. Utána a tüzet elzárom. A fedőre Egy rész szójalisztet két rész rétesliszttel,
        ányzik, ami különféle bélbetegségek még egy vastagabb konyharuhát is terítek, egy kevés sóval, meg vízzel hígra keverek,
        előidézője lehet. Helyette szója-, graham, és a csomagoláson feltüntetett időpontig és villa fokán át vagy fakanállal kevergetve
        rozs vagy durumlisztet, egyszóval teljes ki‐ (ami a tészta vastagságától függően 8-10 a forrásban lévő levesbe eresztem.
        őrlésű liszteket használunk. Az ezekből sü‐ perc) állni, vagyis duzzadni hagyom. A
        tött barna kenyér laktat, de kevésbé hizlal, megadott idő után lecsöpögtetem, és forró Galuska
        és kiváló kiegészítője mindenféle zöldség‐ margarinon vagy étolajon megforgatom.  1tojást,1kiskanálolajat,csipetnyisót,annyi
        nek, gyümölcsnek. Tésztát is ezekből a                                  durumlisztteldolgozokössze,hogyközepes
        lisztekből gyúrjunk, de ne önmagukban, Graham-lisztből készült tészta   keménységű tésztát kapjak. Mokkáskanál
        hanem rétesliszttel keverve. Így olcsóbb is, A durumlisztből készült tésztához hason‐ segítségével a forró levesbe szaggatom úgy,
        mintha készen vennénk.              lóankészítem,csak1kgGraham-liszthez2 hogy a kanalat mindig a forró levesbe már‐
                                            evőkanál szójalisztet, 2 tojást, sót és annyi tom. Kb. 4 percig főzöm, ez alatt feljön a le‐
        Durumlisztből készült tészta        vizet gyúrok, hogy jól nyújtható tésztát vestetejére.Gyorsabbaművelet,hagaluska‐
        25dekadurumlisztetegycsipetnyisóval,1 kapjak.                           szaggatónkeresztüljuttatjukalevesbe.
        deci vízzel kemény tésztává gyúrok, majd
        elfelezem. A két cipó tetejét egy kevés olaj‐ Réteslisztből készült tészta  Reform májgaluska
        jal megkenem, és így pihentetem. Készít‐ A durumlisztből készült tésztához hason‐ Egy tojást fölverek, majd hozzáadok 1 ap‐
        hetem úgy is, hogy tojást adok hozzá, de lóan készítem, csak 1 rész szójalisztet és 2 róra-pépesre kapart csirkemájat, 2 kiskanál
        akkor a vizet csökkentem. Pihentetés után rész réteslisztet használok hozzá. Úgy is zsemlemorzsát,meg1evőkanáldurumbú‐
        egy-egy levél tésztát nyújtok ki belőle. Ki‐ csinálom,hogy1vagy2tojástannyiliszttel zadarát.Apróravágottzsázsával,1mokkás‐
        csit szikkadni hagyom, majd enyhén meg‐ összegyúrok, amennyit felvesz. Ilyenkor kanál majoránnával, késhegynyi őrölt fe‐
        lisztezem, a gyújtófára csavarom, középen só és víz nem kell bele.      hér borssal fűszerezem. Jól összekeverem,
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15